Publicat el dijous 24 de març de 2011
Aquest dimarts dia 22 de març es va dur a terme al Palau de la Generalitat un acte per celebrar el 10è aniversari d’ICREA (la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats). Realment feia goig veure la sala de les columnes del Palau de la Generalitat plena a vessar, amb una representació extensa del món universitari i de la recerca del nostre país i amb una gran part dels propis investigadors ICREA. S’hi respirava un aire de solemnitat i alhora crec d’una certa afirmació col·lectiva. Els assistents ens sentíem orgullosos de la feina aconseguida com a país en aquests deu anys a partir de la iniciativa d’Andreu Mas-Colell des del Govern de la Generalitat. Crec que ens sentíem confiats d’haver aconseguit una fita molt important: Catalunya ja és present en el mapa de la recerca europea, i en això tant els investigadors ICREA com el conjunt de les universitats i centres de recerca hi han tingut un paper molt destacat.
En els deu anys d’història, ICREA ha contractat un total de 266 investigadors que treballen a les universitats i els centres de recerca de Catalunya, duent a terme una activitat científica de primer ordre i d’escala internacional. Un 30% dels investigadors ho són en ciències de la vida i medicina; un 27% en experimentals i matemàtiques; un 15.5% en humanitats i un 15.5% en tecnologia. Com a dada més que significativa, pensem que els investigadors ICREA (provinents d’arreu del món) han copat aproximadament un 25% del total de beques del European Research Council de l’Estat i han generat 62 patents des de l’any 2004.
L’acte va ser presidit pel President de la Generalitat, Artur Mas, i hi van intervenir també el Conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell i el Director del Programa, Jaume Betranpetit. De les seves paraules voldria destacar algunes idees que comparteixo: una gestió àgil i eficient al servei del projecte final (captació i retenció de talent d’arreu del món), la flexibilitat i l’autonomia de poder treballar fora de les traves burocràtiques, la confiança en els criteris dels avaluadors, la gran capacitat d’absorció que ha tingut el sistema (universitats i centres) per acollir els investigadors, la continuïtat de la iniciativa en els darrers anys malgrat els relleus polítics a la Generalitat, i la projecció i visibilitat internacionals que programes com aquests aporten a Catalunya.
Us recomano que feu una llegida a la darrera Memòria ICREA: per a mi ha estat tot un plaer i un orgull com a persona implicada en la gestió i la política científica de Catalunya.