Article publicat al diari La Vanguardia el 14 de setembre de 2012

Just abans de les vacances d’estiu vam tenir l’honor de convidar a Barcelona Charles M. Vest. Actualment és president de l’Acadèmia Nacional d’Enginyeria dels Estats Units i durant catorze anys va ser president del Massachusetts Institute of Technology (MIT). Convidat per l’ACER, l’ACUP i FEMCAT, Vest va pronunciar una conferència excel·lent parlant de recerca, d’innovació i del paper de les universitats en el desenvolupament de l’estat de Massachusetts i dels Estats Units en general.

La conferència duia per títol Pursuing the Endless Frontier, el mateix que el seu llibre on descriu la llarga experiència com a president del MIT i les reflexions sobre el paper de les universitats de recerca als Estats Units. Un llibre que hauria de ser de capçalera per a tots aquells que creuen que l’educació, la recerca científica i la innovació són un dels principals motors que fan créixer la societat i l’economia. També imprescindible per a aquells que volen saber més sobre lideratge i sobre l’impuls titànic d’una institució mundialment reconeguda com el MIT. Una institució que va decidir posar a internet, completament lliure i accessible per a tot el món, la majoria dels seus 2.000 cursos inicials. Una institució en la que els seus graduats han fundat milers de noves empreses i han creat més d’un milió de llocs de treball. Prop d’una quarta part dels edificis dels diversos campus es van construir durant el mandat de Vest, generant operacions de finançament i aportacions privades enormes. Ell mateix ens explica magistralment com la ciència i la tecnologia, en un sentit ampli, ens ajuden a trobar respostes a problemes i qüestions com les fonts d’energia, la protecció mediambiental, la salut, la física de l’univers o el creixement econòmic. Ens dona a conèixer també un caràcter de la ciència i la tecnologia cada cop més ampli i interrelacionat, on la col·laboració entre projectes d’arreu del món és creixent. La seva defensa de la ciència bàsica ens posa de relleu la importància de la política i la inversió públiques en R+D. Alhora, ens alliçona en la necessitat d’una estreta col·laboració entre el món universitari, les empreses i els governs pel bé del progrés social i del desenvolupament econòmic. Citant a John Schaar ens diu que el futur no és un lloc cap a on caminem, sinó un lloc que anem creant.

Tant de bo la seva llarga trajectòria personal i el camí de l’excel·lència del MIT ens ajudin a apropar una mica més el nostre país a la realitat de Massachusetts.

Artículo publicado en el diario La Vanguardia el 14 de septiembre de 2012

Justo antes de las vacaciones de verano tuvimos la ocasión de invitar a Barcelona a Charles M. Vest. Actualmente es presidente de la Academia Nacional de Ingeniería de los Estados Unidos y durante catorce años fue presidente del Massachusetts Institute of Technology (MIT). Invitado por ACER, ACUP y FEMCAT, Vest pronunció una conferencia excelente, departiendo sobre investigación, sobre innovación y sobre el papel de las universidades en el desarrollo de Massachusetts y de los Estados Unidos.

La conferencia llevaba por título Pursuing the Endless Frontier, el mismo que su libro, donde describe su larga experiencia como presidente del MIT y las reflexiones sobre el papel de las universidades de investigación en los Estados Unidos. Un libro que debería ser referente para todos aquellos que creen que la educación, la investigación y la innovación son uno de los principales motores que hacen crecer la sociedad y la economía. También imprescindible para aquellos que quieren saber más sobre liderazgo y sobre el impulso titánico de una institución mundialmente reconocida como el MIT. Una institución que decidió poner en internet, libre y accesible para todo el mundo, la mayoría de sus 2.000 cursos iniciales. Una institución en la que sus graduados han fundado miles de nuevas empresas y han creado más de un millón de puestos de trabajo. Cerca de una cuarta parte de los edificios de los diversos campus se construyeron durante el mandato de Vest. Él mismo nos explica magistralmente como la ciencia y la tecnología nos ayudan a encontrar respuestas a problemas y cuestiones como las fuentes de energía, la protección medioambiental, la salud, la física del universo o el crecimiento económico. Nos da a conocer un carácter de la ciencia y la tecnología cada vez más amplio e interrelacionado, donde la colaboración entre proyectos en todo el mundo es creciente. Su defensa de la ciencia básica nos pone de relieve la importancia de la política y la inversión públicas en I+D. Asimismo, nos alecciona en la necesidad de una colaboración estrecha entre el mundo universitario, las empresas y los gobiernos en pro del progreso social y del desarrollo económico. Citando a John Schaar nos dice que el futuro no es un lugar hacia donde caminamos, sino un lugar que vamos creando.

Esperemos que su larga trayectoria personal y el camino de la excelencia del MIT nos ayuden a acercar un poco más nuestro país a la realidad de Massachusetts.