Publicat al diari Ara, 17 de febrer de 2014
Les darreres setmanes i mesos hem debatut a bastament al nostre país sobre educació i sobre política educativa. Només cal fer esment de tres episodis o temàtiques: la tramitació de la Lomce o llei Wert (una de les normes jurídiques més debatudes a la història de la política educativa a l’Estat), la publicació dels resultats de l’informe PISA 2012 de l’OCDE i la difusió també de l’Informe PIAAC sobre competències bàsiques dels adults als països de l’OCDE. Al llarg d’aquests mesos, bona part del debat s’ha centrat en aspectes com la reforma educativa, la formació en competències, la planificació acadèmica, els currículums i l’avaluació, l’organització escolar, l’ensenyament de les llengües i el finançament de l’educació. Però, més enllà de tots aquests aspectes (sens dubte rellevants en qualsevol política educativa), podem observar que un factor clau ha estat quasi absent, tant en el debat social com en el tècnic i polític. Parlo de la figura dels mestres i dels professors en el sistema educatiu.
La seva absència m’ha fet reflexionar, ja que ho considero un mal símptoma. Ho dic des de la convicció que els mestres i els professors constitueixen la peça clau de qualsevol sistema educatiu, a part, evidentment, dels mateixos estudiants, que han de constituir-ne el centre. Bons mestres i bons professors generen una educació de qualitat. Per què en parlem tan poc? Per què les lleis avantposen altres aspectes fins a quasi l’obsessió regulatòria i obliden massa sovint la peça central del sistema? Sóc dels que pensen que si realment pretenem millorar el sistema educatiu el que principalment ens cal és apostar decididament pel factor humà, aquells mestres i professors (de qualsevol etapa, des de l’escola bressol fins a la universitat i la formació permanent) que generen passió per aprendre, per saber, per crear, per ser, en definitiva. I atorgar-los capacitats de treball autònom, a les escoles, als instituts i a les universitats. L’autonomia d’acció dels centres educatius i la dels mestres i professors lligada a un autèntic retiment de comptes, basat en la confiança i invertint en una primera matèria -el capital humà- que ens assegurarà bons resultats. En lloc de caminar amb aquesta orientació, creem sistemes que traspuen desconfiança, generen burocràcia i regulen fins a l’exasperació. La Lomce, des d’aquesta perspectiva, n’és un clar exponent. La resta de factors de la política educativa són sens dubte rellevants, però no situar al centre del debat i de l’acció de la política educativa els mestres i els professors crec que no és el camí encertat. La mateixa Lomce, en el seu llarg preàmbul inspirador dels principis de la reforma educativa, pràcticament no fa menció dels docents. Per contra, es concentra en la hiperregulació basada en la desconfiança, la centralització i la manca d’impuls d’un sistema educatiu obert i innovador.
Al llarg de la història recent hem disposat d’un llegat destacat per a la renovació pedagògica; alhora, comptem amb referents d’altres països que ens poden ajudar a formar i desenvolupar una professió educadora potent, ambiciosa, com a figura destacada d’una societat moderna i avançada.
Ara que el debat sobre la repercussió de les noves tecnologies de la informació i la comunicació en l’educació és més que mai sobre la taula, quan parlem de formació oberta online, i sense desmerèixer que les tecnologies ens ajudaran a transformar l’educació, segueixo reivindicant el paper del mestre i del professor com aquell que ajuda a pensar i a reflexionar, aquell que acompanya en el procés formatiu, més enllà de la mera transmissió de coneixements. També transmissió de valors i de referents. Tots recordem aquells mestres que han influït en la nostra vida i en la confecció dels nostres valors, i per contra sovint no recordem els coneixements que ens van transmetre.
En aquesta línia, trobo a faltar, també en la praxi educativa del nostre país, que s’atorgui a la formació permanent del professorat la importància que es mereix. Més encara en temps com els que vivim, de canvis estructurals d’una societat i d’una economia en transformació, els docents han de formar-se permanentment per adequar-se a nous requeriments, a noves demandes i a noves realitats. Parlo, més enllà de processos de formació estandarditzats amb cursos d’estiu o similars de curta durada, d’una formació integral que permeti el desenvolupament professional permanent dels nostres mestres i professors. La seva rellevància social és tan gran que no ens podem permetre no situar-los al centre de l’acció de la política educativa.
Publicado en el diario ARA, 17 de febrero de 2014
Durante las últimas semanas y meses hemos debatido largamente en nuestro país sobre educación y sobre política educativa. Basta mencionar tres episodios o temáticas: la tramitación de la LOMCE o ley Wert (una de las normas jurídicas más debatidas en la historia de la política educativa en España), la publicación de los resultados del informe PISA 2012 de la OCDE y la difusión también del Informe PIAAC sobre competencias básicas de los adultos en los países de la OCDE . A lo largo de estos meses, buena parte del debate se ha centrado en aspectos como la reforma educativa, la formación en competencias, la planificación académica, los currículos y la evaluación, la organización escolar, la enseñanza de las lenguas o la financiación de la educación. Pero, más allá de todos estos aspectos (sin duda relevantes en cualquier política educativa), podemos observar como un factor clave ha sido casi ausente, tanto en el debate social como en el técnico y político. Hablo de la figura de los maestros y de los profesores en el sistema educativo.
Su ausencia me ha hecho reflexionar, ya que lo considero un mal síntoma. Lo digo desde la convicción de que los maestros y los profesores constituyen la pieza clave de cualquier sistema educativo, aparte, por supuesto, los mismos estudiantes, que han de constituir el centro. Buenos maestros y buenos profesores generan una educación de calidad. ¿Por qué hablamos tan poco de ellos? Porque las leyes anteponen otros aspectos hasta casi la obsesión regulatoria y olvidan demasiado a menudo la pieza central del sistema? Soy de los que piensan que si realmente pretendemos mejorar el sistema educativo lo que principalmente nos falta es apostar decididamente por el factor humano: aquellos maestros y profesores (de cualquier etapa, desde la formación inicial hasta la universidad y la formación permanente) que generan pasión por aprender, para saber, para crear, para ser en definitiva. Y otorgarles capacidades de trabajo autónomo, en las escuelas, los institutos y las universidades. La autonomía de acción de los centros educativos y la de los maestros y profesores ligada a un auténtica rendición de cuentas, basada en la confianza e invirtiendo en una primera materia -el capital humano- que nos asegurará buenos resultados . En lugar de caminar con esta orientación, creamos sistemas que rezuman desconfianza, generan burocracia y regulan hasta la exasperación. La LOMCE, desde esta perspectiva, es un claro exponente. El resto de factores de la política educativa son sin duda relevantes, pero no situar en el centro del debate y de la acción de la política educativa los maestros y los profesores creo que no es el camino acertado. La misma LOMCE, en su largo preámbulo inspirador de los principios de la reforma educativa, prácticamente no hace mención de los docentes. Por el contrario, se concentra en la hiperregulación basada en la desconfianza, la centralización y la falta de impulso de un sistema educativo abierto e innovador.
A lo largo de la historia reciente hemos generado un legado destacado para la renovación pedagógica; asimismo, contamos con referentes de otros países que nos pueden ayudar a formar y desarrollar una profesión educadora potente, ambiciosa, como figura destacada de una sociedad moderna y avanzada.
Ahora que el debate sobre la repercusión de las nuevas tecnologías de la información y la comunicación en la educación está más que nunca sobre la mesa, cuando hablamos de formación abierta online, y sin desmerecer que las tecnologías nos ayudarán a transformar la educación, sigo reivindicando el papel del maestro y del profesor como aquel que ayuda a pensar y a reflexionar, aquel que acompaña en el proceso formativo, más allá de la mera transmisión de conocimientos. También transmisión de valores y de referentes. Todos recordamos aquellos maestros que han influido en nuestra vida y en la confección de nuestros valores, y por el contrario a menudo no recordamos los conocimientos que nos transmitieron.
En esta línea, echo de menos también en la praxis educativa de nuestro país, que no se otorgue a la formación permanente del profesorado la importancia que se merece. Más aún en tiempos como los que vivimos, de cambios estructurales de una sociedad y de una economía en transformación, los docentes deben formarse permanentemente para adecuarse a nuevos requerimientos, a nuevas demandas y a nuevas realidades. Hablo, más allá de procesos de formación estandarizados con cursos de verano o similares de corta duración, de una formación integral que permita el desarrollo profesional permanente de los maestros y profesores. Su relevancia social es tan grande que no nos podemos permitir no situarlos en el centro de la acción de la política educativa.